Δεν πουλάω πνεύμα και απολογούμαι αν φάνηκε αυτό.
Ένας απλός πολιτικός μηχανικός είμαι, με σημαντική ειδίκευση στις στατικές μελέτες και ευτυχώς ακόμα αυτο παραμένει βασικό μου αντικείμενο (φυσικά ανησυχώ για το μέλλον).
Δεν μπορώ να τα επιβάλλω αυτά που λέω, απλά θα ήταν ωραίο να ίσχυαν. Και θα μπορούσαμε να τα πετύχουμε αν ενεργούσαμε ως πραγματική συντεχνία όπως η αντίστοιχη των ιατρών. Απλώς καταντά πολύ απογοητευτικό να εκτελούμε εργασίες που δεν χρεώνουμε και να παίρνουμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν.

Είναι κοντόφθαλμο να προσπαθούμε να διαλέξουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι (επαγγελματικά δικαιώματα) από μια πιτά (υπηρεσιες μηχανικού) που συνεχώς μικραίνει. Μπορούμε να μεγαλώσουμε τεχνητά την πίτα επιδιώκοντας την ανάπτυξη δικτύου απαραίτητων μελετών και εργασιών. Και αυτό να γίνει μεταξύ μας με την στήριξη ενός νέου επιμελητηρίου που πράγματι ενδιαφέρεται για τα μέλη του.
Γιατί, για παράδειγμα, η έκθεση στατικής (ή όποιας άλλης) επάρκειας ενός συναδέλφου να μην είναι υποχρεωτικά συνοδευόμενη από ασφάλιση στατικής επάρκειας (ώστε να τονωθεί και αυτός ο τομέας υπηρεσιών των μηχανικών), να απεικονιστεί η ευθύνη λογιστικά, να βαραίνει τον ιδιοκτήτη και να αποτιμάται στην αξία του ακινήτου?
Γιατί να μην εισαχθεί υποχρεωτικός έλεγχος αντισεισμικότητας ανά 5 χρόνια (αντίστοιχος με τα κτεο στα αυτοκίνητα) ώστε να ελέγχονται τα ακίνητα, να επιμερίζονται ευθύνες και τελικά να βελτιώνεται η ποιότητα των ιδιοκτησιών?

(Η αμοιβή στον δικηγόρο ήταν η απλή παρουσία του ως μάρτυρα σε δικαιοπραξία μεταβίβασης ακινήτου. Το "καθήκον" του ήταν να βεβαιώσει την παρουσία των ενδιαφερομένων κατά την υπογραφή των συμβολαίων. Ο συμβολαιογράφος συνέταξε το κείμενα με ποσοτικά στοιχεία που του είχα χορηγήσει εγώ (δεν επισκέφτηκε καν το ακίνητο) που παράλληλα είχα αναζητήσει τον φάκελο της πολεοδομίας και ανίχνευσα την ύπαρξη αυθαιρεσιών. Πήρα τα λιγότερα λεφτά και την απόλυτη ευθύνη για την νομιμότητα του κτίσματος. Δεν είναι εκνευριστικό?)