Φίλε Γιώργο,

Καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Πράγματι πρόκειται για διόροφη οικοδομή με πάχος κοιτόστρωσης d=0.60m. Η θεμελίωση θα "πέσει" σε μπετόν καθαριότητας και η κάτω εσχάρα (όπως και η πάνω) θα έχει επικάλυψη 5 cm. Στην κάτω εσχάρα θα τοποθετηθούν αποστατήρες zig-zag 5cm οπότε θα υπάρχει αρκετή επικάλυψη. Στα υποστηλώματα τώρα, σκεφτόμουν να "κοπούν" οι μανδύες/φουρκέτες έτσι ώστε να προκύπτει επικάλυψη 3 cm από κάθε πλευρά, δηλαδή να είναι μικρότερα (από τις ονομαστικές διαστάσεις των υποστηλωμάτων) κατά 6 cm, συνολικά, στις διευθύνσεις x και y. Σκεφτόμουν επίσης μήπως "έκλεβα" 1cm ακόμα ώστε να έχω τυπικά 3.5cm επικάλυψη και να είμαι πιο σίγουρος. Το βρίσκεις σκόπιμο? Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι όλες οι δοκοί των πλακών είναι διαστάσεων 25/60, με την πλειονότητά τους να συνδέεονται σε υποστηλώματα με πλάτος 25cm, έχω δηλαδή πολλά γωνιακά υποστηλώματα με διαστάσεις, π.χ., 40/60/25/25 ή 50/50/25/25. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δοκαροσίδερα πρέπει να μπούν εσωτερικά (σωστά?) του διαμήκους οπλισμού των υποστηλωμάτων, οπότε αντιλαμβάνεται ότι κοντά στο υποστήλωμα παρουσιάζεται μια "στένωση" του διαμήκους οπλισμού των δοκών, και ως συνέπεια αυτού, οι φουρκέτες των δοκών δε θα τοποθετούνται όπως πρέπει. Υπάρχει λύση σε αυτό αυτό πρόβλημα? (Μήπως "κόβωντας" έναν ικανό αριθμό φουρκετών πιο στενές για να τοποθετηθούν κοντά στα υποστηλώματα? Αυτό όμως απαιτεί πολύ καλή επίβλεψη των σιδεράδων...)

Υπάρχει κάποιος λόγος (θεωρητικός/στατικός, κάποια αναφορά σε ΕΑΚ/ΕΚΩΣ να τη μελετήσω) που η πάνω εσχάρα μπαίνει κάτω από τα δοκαροσίδερα των συνδετήριων δοκαριών? Αν πρέπει να γίνει έτσι, θα το απαιτήσω από τους σιδεράδες, και ας τους δυσκολέψει λίγο (θα απαιτηθούν ίσως περισσότερα "καβαλέτα" για τη σωστή στήριξη της εσχάρας).

Η πλάκα της κοιτόστρωσης είναι (στο σχέδιο 60cm). Έχουμε λοιπόν: 10 cm επικαλύψεις (5 πάνω, 5 κάτω) και 4.8~=5 cm οι δύο εσάρες (4*Φ12=4.8cm), απομένουν 45cm για τις φουρκέτες των συνδετήριων δοκαριών. Αυτό το ύψος δοκαριών δεν είναι λίγο? Μήπως είναι καλύτερο να "κοπούν" οι φουρκέτες των δοκαριών 50cm, και ας βγεί η κοιτόστρωση 65 cm? (ο εργολάβος δε θα πληρωθεί παραπάνω γι'αυτό, και σε τελική αυξάνω κατά 5 πόντους ελέω διάτρησης. Το κόστος των 480 euro του σκυροδέματος δε με απασχολεί. Η θεμελίωσή μου είναι 130m2 και το C20/25 περίπου 74euro/m3).

Όντως μια εταιρεία σκυροδέματος μου πρότεινε να βάλω 310kg/m3 σκυροδέματος CEM IV/B(P-W), 42.5N, αλλά τότε λέει πάμε σε αντοχή C25/30 με ένα επιπλέον κόστος 4euro (περίπου)/m3. Στα 250m3 που είναι το έργο, δε θεωρώ απαγορετυικό το κόστος, αν και από ότι αντιλαμβάνομαι.... μακροπρόθεσμα..."θα τα βγάλω τα χρήματα" αυτά. Το ότι η μελέτη έγινε με C20/25 αποτελεί πρόβλημα?

Συγνώμη αν σε κουράζω, ειδικά αν οι ερωτήσεις μου θεωρούνται "τετριμμένες". Θέλω όμως να έχω μια εικόνα της κατασκευής γενικότερα.

Ευχαριστώ θερμά και πάλι.

---------- Η ανάρτηση προστέθηκε στις 19:06 ---------- Η προηγούμενη ανάρτηση ήταν στις 18:54 ----------

Πράγματι, ο οπλισμός ένετι διάτρησης που είχα κατά νου, ήταν της peikko. Εκ' παραδρομής έγραψα halfen. Πάντως πρόκειται για κατακόρυφο οπλισμό συγκολλημένο σε λάμες. Νομίζω ότι εύκολα κατασκευάζεται σε μηχανουργείο.